Vooruitgang op het gebied van AI en krappere arbeidsmarkten doen de robotica- en automatiseringssector een hoge vlucht nemen
- Technologische innovatie in combinatie met een tekort aan arbeidskrachten stimuleren de groei van robotica en automatisering
- Wij zien potentiële beleggingskansen in de halfgeleiderfabrikanten achter deze technologie
- Bedrijven in verschillende sectoren plukken ook de vruchten van automatisering - waardoor hun beleggingspotentieel op lange termijn toeneemt
Aanzienlijke vooruitgang op het gebied van artificiële intelligentie (AI) in combinatie met een nog steeds krappe arbeidsmarkt zorgen voor een toename van het gebruik van automatisering, nu steeds meer bedrijven robotica inzetten om de efficiëntie, veiligheid en precisie te verbeteren.
Daarom introduceerden fabrieken wereldwijd een recordaantal industriële robots in 2022: 553.052, een stijging van 5% ten opzichte van het totaal in 2021, volgens de International Federation of Robotics (IFR). Volgens de handelsorganisatie zal de markt tussen 2023 en 2026 naar verwachting met 7% per jaar groeien.
De auto-industrie is goed voor ongeveer een derde van alle robots in fabrieken wereldwijd en het is dan ook niet verwonderlijk dat deze sector een lange geschiedenis heeft op het gebied van automatisering.
Meer dan een eeuw geleden, in 1913, introduceerde de Ford Motor Company een productieassemblagelijn die wordt gezien als een vroege vorm van automatisering, terwijl General Motors in het begin van de jaren zestig robots gebruikte voor laswerkzaamheden.
Tegenwoordig gebruiken de meeste autofabrikanten automatisering in bijna elke fase van de autoproductie, waarbij de productie van batterijen voor elektrische voertuigen een grote nieuwe markt voor automatiseringstechnologieën blijkt te zijn. We zien ook spannende ontwikkelingen in het gebruik van artificiële intelligentie om elektrische voertuigen te ontwikkelen, evenals auto's die het brandstofverbruik kunnen optimaliseren, in realtime kunnen navigeren, bestuurders kunnen waarschuwen voor onderhoudsproblemen en zelfs autonoom kunnen rijden.
Of het nu in de auto-industrie is of in andere productiesectoren, het gebruik van robotica en automatisering kan de kosten verlagen en de efficiëntie, kwaliteit en veiligheid verhogen. Verbonden of slimme fabrieken kunnen gegevens verzamelen en beoordelen die processen kunnen optimaliseren, waardoor fabrikanten snel kunnen reageren op een veranderende vraag en problemen kunnen detecteren voordat ze een grotere verstoring veroorzaken.
Veranderende demografie en consumentengedrag
De mogelijkheden van robotica reiken veel verder dan de traditionele industrie en productie; veel andere sectoren maken gebruik van de kracht van automatisering. In de gezondheidszorg stelt robotchirurgie artsen in staat om complexe operaties met meer precisie en controle uit te voeren, terwijl AI administratief werk kan automatiseren, kan helpen bij het afstemmen van medicatie op individuele patiënten en een rol kan spelen bij de ontwikkeling van medicijnen.
Dit kan leiden tot grotere efficiëntie en betere zorg voor patiënten, minder risico door meer precisie en kostenbesparingen voor zorgverleners. De veranderende demografie speelt hier ook een rol, aangezien een groeiend aandeel ouderen betekent dat overheden goedkopere en efficiëntere manieren moeten vinden om zorg te verlenen.
De COVID-19-pandemie heeft de groei van e-commerce gestimuleerd en betekende dat veel retailers en distributeurs hun orderverwerking moesten opschalen, waarbij ze steeds meer een beroep deden op automatisering. Van Amazon tot supermarktketen Ocado, bedrijven gebruiken magazijnrobots voor orderbeheer, orderverzameling, sorteren, verpakken en veel meer - en deze markt zal naar verwachting bijna verdubbelen van $12,9 miljard in 2023 tot bijna $25 miljard in 2028.
Chipmakers staan centraal bij automatisering
De drijvende kracht achter deze nieuwe kansen in alle sectoren zijn de softwarebedrijven en de halfgeleiderfabrikanten en -producenten van andere onderdelen voor robotica en automatisering, waaronder sensoren en visiesystemen. Ze innoveren en schalen op om chips en onderdelen te leveren voor steeds complexere apparaten, om problemen en kansen aan te pakken die in het verleden ondenkbaar waren. De wereldwijde halfgeleidermarkt had in 2021 een omzet van $ 600 miljard en zal volgens McKinsey in 2030 zijn gegroeid tot een sector van $ 1 biljoen dollar.
Chipontwerper Nvidia heeft zijn aandelenkoers dit jaar omhoog zien schieten en schetste in augustus vooruitgang die machine learning naar een hoger niveau zou kunnen tillen, waaronder het aanpassen van hardware aan specifieke AI-taken. Een andere ontwikkelaar van halfgeleiders, AMD, is ook een belangrijke speler op dit gebied en is van plan om de productie van chips voor generatieve AI op te voeren.
Vooruitgang op het gebied van AI zorgt voor verbeteringen in het ontwerp en de productie van halfgeleiders, omdat chips steeds complexer moeten worden. Tegelijkertijd integreert de halfgeleiderindustrie AI zelf op gebieden zoals halfgeleiderontwerp, waar AI-oplossingen chipontwerpers helpen om sneller nieuwe chips te testen en te ontwerpen - wat zowel innovatie als efficiëntie in de sector stimuleert.
Overheidsbeleid stimuleert toepassing
Het overheidsbeleid stimuleert ook de groei in de hele sector. De CHIPS Act in de VS injecteert $ 52 miljard in technologische innovatie in de VS, gericht op halfgeleiderontwerp en binnenlandse halfgeleiderproductie. In september kondigde de Amerikaanse overheid aan dat er $ 238 miljoen was toegekend voor het opzetten van acht regionale innovatiecentra voor micro-elektronica, de grootste toekenning tot nu toe onder de CHIPS Act.
Daarnaast zorgt de invoering van de Inflation Reduction Act (IRA), die ook in augustus 2022 van kracht werd, voor verdere uitgaven aan de binnenlandse Amerikaanse productie, waarbij de nadruk ligt op belangrijke technologieën. Sinds de goedkeuring van deze wetsvoorstellen hebben bedrijven volgens onderzoek meer dan $ 200 miljard geïnvesteerd in de Amerikaanse productie van halfgeleiders en schone technologie - bijna het dubbele van het cijfer voor 2021.
Hoewel de VS het voortouw neemt in het ontwerpen van chips, produceert het slechts 12% van de halfgeleiders wereldwijd waarbij het grootste deel – ongeveer 75% – in Oost-Azië wordt gefabriceerd.
Wat de verwerkende industrie betreft, is het machinepark van de VS één van de oudste ooit. De gemiddelde leeftijd van de kapitaalgoederenvoorraad in de verwerkende industrie bedraagt 11 jaar volgens gegevens van 2022, vergeleken met een gemiddelde van acht jaar in de afgelopen decennia, wat aangeeft dat opwaarderingen op handen zijn.
De Europese tegenhanger van de Chips Act werd van kracht in september. De bedoeling is om het aandeel van de Europese Unie in de wereldwijde productie van halfgeleiders te verhogen van 10% tot minstens 20% tegen het einde van dit decennium. Eén project in het kader van de wet is een joint venture tussen de Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) uit Azië, die de wereldwijde chipindustrie domineert, en een groep Europese fabrikanten om geavanceerde halfgeleiders te produceren in Duitsland.
Fundamenteel onderbouwd
Volgens McKinsey verwachten industriële bedrijven wereldwijd veel geld uit te geven aan robotica en automatisering, aangevoerd door logistieke en fulfilmentbedrijven. Uit de analyse bleek echter dat succesvolle implementatie een zorgpunt is voor bedrijven, wat suggereert dat de meest succesvolle leveranciers van robotica en automatisering diegenen zullen zijn die hun industriële klanten kunnen helpen de uitdagingen te overwinnen.
Ondertussen zal de toepassing van nieuwe technologieën naar verwachting leiden tot banengroei in meer dan de helft van de bedrijven die zijn onderzocht in het rapport Future of Jobs 2023 van het World Economic Forum, terwijl in een vijfde van de bedrijven banen zullen verdwijnen. In plaats van werknemers te vervangen, zetten veel bedrijven collaboratieve robots of 'cobots' in, waarbij mensen naast of samen met robots werken.
De combinatie van een veranderende vraag van consumenten en bedrijven en de steun van nieuw overheidsbeleid en investeringen betekent een aanzienlijke potentiële stimulans voor de robotica- en automatiseringssector. Naarmate de vraag naar technologie complexer wordt, zien we potentiële beleggingskansen in halfgeleiderbedrijven die innoveren om gelijke tred te houden met deze veranderende behoeften. Ook de veranderende demografie en de krappe arbeidsmarkt pleiten voor groei in robotica en automatisering.
Ondertussen lijken sectoren die vooroplopen bij het benutten van de voordelen van AI, zoals transport en gezondheidszorg, te blijven profiteren naarmate het gebruik van robotica en automatisering verder wordt ingebed.
Wij geloven dat de robotica- en automatiseringssector een belangrijke groeimarkt is, die zich nog in de beginfase van zijn ontwikkeling bevindt; niet alleen wat betreft zijn expansiepotentieel, maar ook wat betreft de beleggingsmogelijkheden op lange termijn.
Risicowaarschuwing