Cyberbeveiliging: Een potentieel enorme beleggingsmogelijkheid naarmate de technologie zich ontwikkelt
- De cyberbeveiligingsmarkt zal naar verwachting aanzienlijk groeien, omdat organisaties zich moeten beschermen tegen geavanceerde bedreigingen
- Uitgaven voor cyberbeveiliging zullen waarschijnlijk veerkrachtig zijn, zelfs bij een economische neergang
- Andere soorten 'Software as a Service' hebben ook sterke inkomsten en zullen waarschijnlijk verder groeien naarmate de digitalisering voortschrijdt
Wanneer bedrijven het slachtoffer worden van cyberaanvallen, richten de krantenkoppen zich vaak op het verlies van gegevens - de persoonlijke informatie van klanten die gecompromitteerd is - of een systeemstoring, waarbij websites crashen als gevolg van een kunstmatige toename van het verkeer.
Hoewel consumenten zich hierdoor zorgen kunnen maken over wat er met hun gegevens gebeurt of geen toegang kunnen krijgen tot diensten, is dit slechts het topje van de ijsberg als het gaat om cyberaanvallen en cyberbeveiliging.
Bedrijven kunnen te maken krijgen met een reeks problemen - en kosten - waaronder gegevensherstel, bedrijfsverlies, herstelmaatregelen en boetes, maar ook met gevolgen op de langere termijn voor merk en reputatie. Daarnaast kunnen geopolitieke spanningen leiden tot cyberaanvallen op overheden en overheidsinstellingen, vaak met het doel om te spioneren of om wijdverspreide ontwrichting te veroorzaken.
Enkele van de bekendste en schadelijkste virussen sinds de eeuwwisseling waren zogenaamde 'wormen' zoals Mydoom, dat Microsoft Windows aantastte en de snelst verspreide e-mailworm ooit werd, waardoor consumenten massaal op zoek gingen naar antivirussoftware.1
En dan waren er nog incidenten zoals in 2011, toen het PlayStation-netwerk werd gehackt. 77 miljoen accounts werden getroffen en Sony moest zijn netwerk 23 dagen lang afsluiten, wat het bedrijf naar schatting $ 171 miljoen kostte.2
Internetprovider Yahoo werd tussen 2013 en 2016 getroffen door drie datalekken, waarbij ongeveer drie miljard accounts werden getroffen. Dit resulteerde in een schikking van $ 117,5 miljoen en de latere eigenaar Verizon stemde ermee in om zijn uitgaven aan informatiebeveiliging te vervijfvoudigen.3
Ook overheden zijn getroffen door cyberaanvallen.4 De NotPetya ransomware-aanval van 2017 richtte zich op de Oekraïense overheid, financiële instellingen en het energienetwerk, wat op zijn beurt aanzienlijke financiële schade veroorzaakte bij internationale bedrijven met kantoren in Oekraïne.5
Toen cyberaanvallen nog niet zo veel voorkwamen, kreeg de sector aantoonbaar minder aandacht, maar vandaag de dag kunnen bedrijven het zich niet veroorloven om nonchalant om te gaan met dergelijke digitale bedreigingen. Elk type bedrijf, van consumentendiensten en entertainmentgroepen tot banken, pensioenfondsen en de bredere financiële dienstverleningssector, moet zorgen voor een robuuste cyberbescherming.
De totale schade door cyberaanvallen zal in 2025 naar verwachting $ 10,5 biljoen per jaar bedragen - een stijging van 300% ten opzichte van 2015.6 Bedrijven en organisaties - waaronder overheden - nemen cyberbeveiliging zeer serieus en proberen zich te beschermen tegen steeds frequentere en geavanceerdere aanvallen.
Sterke inkomstenstromen
De wereldwijde markt voor cyberbeveiliging werd in 2022 geschat op $ 154 miljard en zal naar verwachting groeien tot $ 425 miljard in 2030.7 Volgens één analyse kan de totale potentiële opportuniteit echter oplopen tot $ 2 biljoen,8 omdat bedrijven niet altijd voldoende producten en diensten gebruiken en de huidige beschikbare oplossingen niet allemaal voldoen aan de steeds veranderende behoeften van klanten.
Cyberbeveiligingsbedrijven die zich richten op ondernemingen, zoals Palo Alto Networks en CyberArk, bieden het hele jaar door diensten aan, variërend van kwetsbaarheidsbeoordelingen tot beheerde beveiligingsdiensten en zelfs advies over schadebeperking als het ergste gebeurt.
Het is niet genoeg om een firewall te installeren - veel bedrijven nemen deel aan realtime simulaties van cyberaanvallen, werken hun processen voortdurend bij en investeren een aanzienlijk bedrag in het trainen van werknemers, die de eerste verdedigingslinie vormen - en mogelijk ook het ingangspunt zijn voor een virus via een phishing-e-mail.
Zelfs de systemen, gegevens of klantinformatie van een klein bedrijf kunnen een doelwit zijn. En het risico van onderschatting van het belang van cyberbeveiliging en te weinig investeringen op dat gebied kan een bedrijf achterlaten als het enige huis in de straat zonder inbraakalarm en met een deur zonder slot.
Daarom zijn cyberbeveiligingsbudgetten zelfs in een moeilijker economisch klimaat veerkrachtiger, omdat klanten prioriteit geven aan digitale transformatie en digitale bescherming.9 Daarom verwachten we een potentieel sterke winstgroei op lange termijn en een relatief lage volatiliteit in de technologiesector die gerelateerd is aan cyberbeveiliging.
Efficiëntie in de cloud
Een gebrek aan interne vaardigheden en de omvang van de investeringen die nodig zijn om het veranderende cyberrisicolandschap bij te houden - aangezien cyberbeveiliging gelijke tred moet houden met technologische innovatie - zijn enkele van de redenen waarom veel bedrijven zich wenden tot externe leveranciers en cyberbeveiliging inkopen als ‘Software as a Service’ (SaaS).
De uitgaven aan alle SaaS-applicaties in de cloud door eindgebruikers zullen volgens Gartner naar verwachting stijgen van $ 167,3 miljard in 2022 tot $ 232,3 miljard in 2024.10
SaaS is een model waarbij applicaties meestal via de cloud aan eindgebruikers worden geleverd tegen betaling van een abonnement. Dit betekent zichtbaarheid van inkomstenstromen en mogelijk minder volatiliteit in de inkomsten, wat aantrekkelijk is voor beleggers.
Naast cyberbeveiliging zijn er ook andere soorten SaaS-producten zoals klantrelatiebeheer en workflowautomatisering om de efficiëntie te verbeteren en bedrijfsbeheeroplossingen zoals het samenbrengen van personeels- en financiële systemen.
Bijvoorbeeld, naarmate bedrijven uitbreiden en multinationaal worden, met werknemers in verschillende regio's en verschillende werkpatronen (wat nog is toegenomen sinds de pandemie), wordt salarisverwerking ingewikkelder en dit is waar aanbieders zoals Workday kunnen helpen.
Veel SaaS-bedrijven blijven ook groeien, zelfs in een uitdagende economische omgeving. ServiceNow bijvoorbeeld, waarmee bedrijven hun IT-serviceaanvragen kunnen beheren, zag zijn omzet in het tweede kwartaal van dit jaar met 23% stijgen ten opzichte van het jaar daarvoor11 .
De manier waarop deze diensten worden geleverd is de sleutel tot hun groei. In het verleden moesten bedrijven licenties kopen, meestal voor een bepaald aantal apparaten en een bepaald aantal mensen voor een vaste periode. Ze moesten ook de hardware kopen om de software op te draaien, werknemers inhuren of consultants betalen om de software te implementeren en te integreren met bestaande systemen.
Nu, met SaaS, hebben bedrijven direct toegang tot nieuwe softwareproducten en kunnen ze deze binnen enkele uren gebruiken. Dit heeft voordelen op het gebied van kostenefficiëntie en betekent dat kleinere bedrijven gemakkelijker toegang hebben tot de nieuwste software, iets wat in het verleden misschien iets was dat alleen grote bedrijven konden verantwoorden om in te investeren.
Het betekent ook dat wanneer er updates worden uitgebracht, alle gebruikers toegang hebben tot de nieuwste versie - terwijl bedrijven in het verleden soms pas enkele maanden of zelfs jaren nadat de software op de markt kwam een software-upgrade uitvoerden.
Ondersteund door sterke onderliggende trends
We zien potentiële langetermijnkansen binnen SaaS naarmate bedrijven op zoek gaan naar efficiëntieverbeteringen en digitalisering omarmen, waarbij deze onderliggende structurele trend techbedrijven in deze ruimte ondersteunt.
Met zijn potentieel voor schaalbaarheid, herhaalde inkomstenstromen en een steeds groeiende markt van potentiële klanten, zien we veel ruimte voor potentiële groei in deze sector.
En naarmate meer en meer bedrijven nieuwe innovaties omarmen, zoals artificiële intelligentie en de metaverse, kan dit nieuwe uitdagingen met zich meebrengen, zowel op operationeel vlak als op het vlak van potentiële cyberbedreigingen. Daarom verwachten we dat cyberbeveiliging en SaaS in het algemeen de komende jaren nog belangrijker zullen worden.
Verwijzingen naar bedrijven zijn uitsluitend ter illustratie en mogen niet worden beschouwd als beleggingsaanbevelingen.
- QkJDIE5FV1MgfCBUZWNobm9sb2d5IHwgTXlkb29tIHZpcnVzICdiaWdnZXN0IGluIG1vbnRocycgLyBXaW4zMi9NeWRvb20gdGhyZWF0IGRlc2NyaXB0aW9uIC0gTWljcm9zb2Z0IFNlY3VyaXR5IEludGVsbGlnZW5jZQ==
- OCBCaWdnZXN0IEN5YmVyYXR0YWNrcyBpbiBIaXN0b3J5IHwgQ29iYWx0
- WWFob28gc3RyaWtlcyAkMTE3LjUgbWlsbGlvbiBkYXRhIGJyZWFjaCBzZXR0bGVtZW50IGFmdGVyIGVhcmxpZXIgYWNjb3JkIHJlamVjdGVkIHwgUmV1dGVycw==
- MTAgQmlnZ2VzdCBDeWJlciBBdHRhY2tzIGluIEhpc3RvcnkgfCBDbGVhciBJbnN1cmFuY2U=
- UnVzc2lhIHdhcyBiZWhpbmQgZGVzdHJ1Y3RpdmUgY3liZXJhdHRhY2sgaW4gVWtyYWluZSwgc2F5cyBVSyAtIENORVQ=
- TmV3IHN1cnZleSByZXZlYWxzICQyIHRyaWxsaW9uIG1hcmtldCBvcHBvcnR1bml0eSBmb3IgY3liZXJzZWN1cml0eSB0ZWNobm9sb2d5IGFuZCBzZXJ2aWNlIHByb3ZpZGVycyB8IE1jS2luc2V5
- R2xvYmFsIEN5YmVyIFNlY3VyaXR5IE1hcmtldCBTaXplIFsyMDIzLTIwMzBdIHRvIFJlYWNoIFVTRCAoZ2xvYmVuZXdzd2lyZS5jb20p
- IE5ldyBzdXJ2ZXkgcmV2ZWFscyAkMiB0cmlsbGlvbiBtYXJrZXQgb3Bwb3J0dW5pdHkgZm9yIGN5YmVyc2VjdXJpdHkgdGVjaG5vbG9neSBhbmQgc2VydmljZSBwcm92aWRlcnMgfCBNY0tpbnNleQ==
- TW9yZ2FuIFN0YW5sZXkgMlEyMyBDSU8gU3VydmV5LCAxMSBqdWxpIDIwMjM=
- R2FydG5lciBGb3JlY2FzdHMgV29ybGR3aWRlIFB1YmxpYyBDbG91ZCBFbmQtVXNlciBTcGVuZGluZyB0byBSZWFjaCBOZWFybHkgJDYwMCBCaWxsaW9uIGluIDIwMjM=
- U2VydmljZU5vdyBGaW5hbmNpYWwgUmVzdWx0cyBmb3IgUTIgMjAyMyAtIFNlcnZpY2VOb3cgUHJlc3M=
Risicowaarschuwing