Waarschuwing: leden van het publiek worden benaderd door mensen die beweren voor AXA Investment Managers te werken. Voor meer informatie en wat u kunt doen, klikt u hier.

Investment Institute
Jaarlijkse vooruitzichten

Vooruitzichten 2024: de wereldwijde groei zal vertragen, maar obligaties staan klaar voor mogelijk sterke stijgingen


Hoofdpunten:

  • Voor 2024 verwachten we een geringere groei, lagere inflatie en een beperkte renteversoepeling. We voorzien een wereldwijde bbp-groei van 2,8% – een daling ten opzichte van de verwachte 3,0% dit jaar – maar we verwachten een versnelling in 2025
  • 2024 is een belangrijk politiek jaar. De Amerikaanse presidentsverkiezingen in november zullen wereldwijd allicht de meeste gevolgen hebben
  • Vastrentende waarden bieden een sterk totaalrendementspotentieel tegen de achtergrond van veel hogere rendementen; aandelen zouden hun momentum ook kunnen vasthouden als de rendementen en de rente dalen, maar winstgroei kan een grotere uitdaging vormen.

Als dit jaar alles draait om economische veerkracht in het licht van een strakker monetair beleid, zal 2024 waarschijnlijk worden gekenmerkt door een tragere groei – we verwachten dat de wereldeconomie in 2024 met 2,8% zal groeien, een daling ten opzichte van de raming van 3,0% voor 2023.

De veel voorspelde recessie heeft zich niet voorgedaan en, tenzij er aanzienlijke schokken plaatsvinden, verwachten we niet dat deze zich in het komende jaar zal voordoen, maar het beleid van de centrale banken zal waarschijnlijk versoepelen als gevolg van de afnemende inflatie. We geloven niettemin dat we ons in een ‘hoger-voor-langer’ klimaat bevinden en dat de meeste beleidsmakers hun restrictieve beleid stilaan zullen afbouwen, in plaats van meer verruiming toe te staan.

Zoals altijd is er geen tekort aan onderwerpen waar beleggers rekening mee moeten houden – nog steeds hoge rentes, geopolitieke spanningen en natuurlijk de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

Voorlopig gaat het echter om een economische herijking. We zullen niet getuige zijn van een einde-cycluscrash, maar van een tussentijdse versoepeling van de cyclus, die er volgens ons uiteindelijk voor zal zorgen dat 2025 opnieuw zal aantrekken, wanneer we verwachten dat de wereldwijde groei zal uitkomen op 3,0%.


Overzicht activaklasse

Beleggers zullen zich waarschijnlijk twee vragen stellen bij het begin van 2024 – kunnen obligaties hun verlies van zich afschudden en kunnen aandelen hun momentum behouden? We geloven dat beide mogelijk zijn. Het vooruitzicht van betere prestaties voor obligaties ten opzichte van aandelen is echter groter dan in de afgelopen jaren.

Ondanks de talloze uitdagingen waarmee beleggers worden geconfronteerd, zijn wij van mening dat er reden is voor optimisme. De prestaties van obligaties waren in 2023 verre van rooskleurig, maar dit betekende dat de rendementen stegen tot hun hoogste niveau in meerdere jaren, wat ze klaarstoomde voor een sterk totaalrendementspotentieel. Ook bedrijfsobligaties zouden moeten profiteren van een gunstiger rentevooruitzicht, waarbij Investment Grade-obligaties momenteel bijzonder aantrekkelijke rendementen bieden tussen 4% in euro en 6% in Amerikaanse dollar.[i]

We kunnen niet uitsluiten dat de haussemarkt voor aandelen zal aanhouden. Als de rente en de rendementen dalen – en de groei zich voortzet – zouden beleggers kunnen zien dat het positieve aandelenmomentum van 2023 aanhoudt. De tragere bbp-groei en de lagere inflatie wijzen echter wel op het risico van teleurstellingen in de bedrijfswinsten, die de koersstijgingen van aandelen kunnen beperken, vooral in de VS waar de waarderingen duur zijn.

AXA IM CIO, Core Investments, en de voorzitter van het AXA IM Investment Institute, Chris Iggo zei: “De makkelijkere financiële omstandigheden als gevolg van de iets lagere rente en obligatierendementen - en de aanhoudend positieve reële groei - zouden het positieve sentiment ten opzichte van aandelen in stand kunnen houden.

“Voeg daarbij de aanhoudende opwinding rond artificiële intelligentie en zijn potentieel om de groei te stimuleren, en bepaalde delen van de aandelenmarkt zouden kunnen blijven zorgen voor sterke winstgroei en forse rendementen voor beleggers. Het macro-economische klimaat stelt de winstgroei van bedrijven voor grote delen van de aandelenmarkt echter voor uitdagingen.

“Hoewel de prestaties van obligaties in 2023 tegenvielen, zou een portefeuille met een obligatieweging met een korte duration en technologieaandelen met een lange duration zeer goed gepresteerd hebben. Zolang de Federal Reserve niet van koers verandert, kan zo’n barbell-strategie dus sterk blijven presteren.”

Een bescheiden beleggingsrendement op basis van een bescheiden nominale groeiverwachting is onze voornaamste prognose. We hebben een voorkeur voor obligaties, omdat er in dit segment een risicopremie is ontstaan; bij aandelen daarentegen is deze geërodeerd.

Daarnaast is de relatieve impliciete volatiliteit van de rentevoeten ten opzichte van aandelen ook een indicator die een positieve kijk op obligaties ondersteunt. En nu de rentevoeten pieken en de inflatie daalt, zou de onzekerheid rond de rentevoeten moeten afnemen en verwachten we dat de rendementen zullen dalen.


 


[i] In Amerikaanse dollar – ICE/Bank of America-indices, 22 november 2023 


Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste landen en regio's in 2024 en 2025:

VS

De al vaak voorspelde recessie heeft de Amerikaanse economie nooit in de problemen gebracht: ze lijkt nu op weg naar een groei van boven de trendmatige groei van 2,3% in 2023. In 2024 ziet het er echter naar uit dat de grootste economie ter wereld zal vertragen - hoewel een recessie vermeden blijft - met een bbp-groei van 1,1% in 2024, alvorens in 2025 tot 1,6% aan te trekken. We verwachten een gemiddelde inflatie van 4,2% in 2023, die daalt tot 3,2% in 2024 en 2,7% in 2025, geholpen door de versoepeling van de arbeidsmarkt en structurele verbeteringen. We denken dat de rente op het huidige niveau van 5,25%-5,50% zijn piek heeft bereikt en verwachten een verlaging met 75 basispunten vanaf juni 2024 en twee verdere verlagingen het volgende jaar, waardoor de Fed Funds Rate tegen eind 2025 op 4,25% zal uitkomen. Wereldwijd wordt 2024 een belangrijk verkiezingsjaar, maar de Amerikaanse presidentsrace zal de meeste gevolgen hebben.

Eurozone

De zwakke groei lijkt aan te houden. Tegen de achtergrond van een zwakkere vraag en een lichte stijging van de werkloosheid verwachten we dat de economie van de eurozone in 2023 met 0,5% zal groeien en in 2024 met 0,3% zal dalen, om vervolgens in 2025 opnieuw met 0,8% te stijgen. Naarmate de inflatiedruk afneemt, zou de stijging van de koopkracht de consumptie moeten stimuleren en het risico op een recessie moeten beperken. Wij verwachten dat de inflatie in 2024 gemiddeld 2,7% zal bedragen en in 2025 2,2%, waarmee de doelstelling van 2% van de Europese Centrale Bank in 2025 zal worden gehaald. Wij zijn van mening dat de benchmarkrente op deposito’s met 4% zijn piek heeft bereikt en tot ten minste juni 2024 ongewijzigd zal blijven, om tegen eind 2025 op 2,75% te komen.

China

Na een slabakkende start van het jaar - de eerste post-pandemie - zouden de doortastende maatregelen van de Chinese autoriteiten de groeidoelstelling voor 2023 van “ongeveer 5%” moeten halen. De economie lijkt in de toekomst sterk afhankelijk te zijn van de centrale overheid, maar de stimuleringsmaatregelen zouden het groeitempo op kwartaalbasis in 2024 moeten verhogen, zelfs als dit neerkomt op een lagere jaarlijkse groei van 4,5%, alvorens in 2025 te vertragen tot 4,2%. De afhankelijkheid van China van fiscale/infrastructuurverhogingen zorgt voor een onevenwichtige economie – de oplossing op de langere termijn vereist structurele, door de markt geleide hervormingen. De economische opleving van de aangekondigde stimuleringsmaatregelen lijkt in 2025 af te zwakken en zou tot toekomstige onevenwichtigheden kunnen leiden.

VK

Het afgelopen jaar was moeilijk voor het Verenigd Koninkrijk en we verwachten dat het in 2024 aan het begin van een recessie zal staan. We voorspellen een bbp-groei van 0,5% dit jaar, 0,0% in 2024 en vervolgens een bescheiden stijging tot 0,5% in 2025. De rentevoeten hebben waarschijnlijk een piek bereikt van 5,25% en we zien dat de Bank of England in 2024 versoepelt tot 3,75% midden 2025 - een scherpere daling dan de markten momenteel verwachten. Het vertraagde effect van eerdere renteverhogingen, waaronder hogere hypotheekrentes, zal de monetaire voorwaarden echter gedurende 2024 blijven verkrappen. De voorbije 12 maanden is de inflatie gedaald van 11,1% naar 4,6% - en we verwachten een gemiddelde inflatie van 7,5% in 2023, 3,1% in 2024 en 1,8% in 2025, waarbij de zwakke consumentenbestedingen de vooruitzichten waarschijnlijk zullen domineren.

Japan

Na tientallen jaren van strijd tegen deflatie stevent Japan af op een keerpunt. Nu de lonen blijven stijgen, verwachten we een inflatie van gemiddeld 2,2% in 2024 en 1,6% in 2025. De economische groei zal waarschijnlijk vertragen, maar zou het goed moeten doen in vergelijking met andere ontwikkelde economieën. Gesteund door de royale stimuleringsmaatregelen van de overheid verwachten we een bbp-groei van 1,9%, 1,2% en 1,0% in 2023, 2024 en 2025. We verwachten dat de Bank of Japan acht jaar van negatieve rentevoeten zal afsluiten met een verhoging van 10 basispunten tot 0,0% rond april 2024, naast een einde aan haar beleid voor de controle van de rentecurve. Maar ze zal waarschijnlijk voorzichtig blijven, waardoor de beleidsrente eind 2025 op 0,25% zal komen.

Opkomende markten

De opkomende markten zijn structureel gezonder en hebben hun veerkracht getoond in 2023, hoewel de zwakkere wereldwijde groei en de krappe financiële omstandigheden volgend jaar waarschijnlijk een rem zullen blijken. Over het geheel genomen verwachten we een bbp-groei van 4,0% in 2024 en 4,1% in 2025. Een groot deel van deze versnelling zal echter uit kleinere landen komen, terwijl grotere landen waarschijnlijk in 2024 een groeivertraging zullen zien alvorens zich in 2025 te stabiliseren. De nominale inflatie zal naar verwachting in de komende twee jaar in verschillende snelheden de doelstellingen van de centrale banken bereiken, waarbij de centrale banken hun monetaire beleid zullen versoepelen, zij het voorzichtig. Veel landen zullen in 2024 naar de stembus gaan in een belangrijk verkiezingsjaar, hoewel de Amerikaanse verkiezingen wellicht de meest invloedrijke zullen zijn in termen van de potentiële impact op de handel en investeringen.

Canada

Canada deed het in 2023 beter dan we hadden verwacht. Maar de groei stagneert sinds het tweede kwartaal en het land staat op de rand van een recessie. De vertraagde impact van de stijgende rentevoeten is het belangrijkste risico en de Canadezen zullen het zwaarst getroffen worden door de verstrakking van het beleid. De inflatie daalde over het algemeen, in lijn met de verwachtingen, maar de kernindicatoren blijven hoog, en we verwachten dat de inflatie in 2023 gemiddeld 4,0% zal bedragen, daarna 3,2% in 2024 en 2,6% in 2025. Hogere arbeidskosten per eenheid product maken het bereiken van de 2%-doelstelling een uitdaging. We voorspellen een bbp-groei van respectievelijk 1,1%, 0,5% en 1,7% in 2023, 2024 en 2025. De rentevoeten hebben waarschijnlijk een piek bereikt van 5,00%; we zien een vertraagde versoepelingscyclus van juli 2024 tot 3,50% tegen juli 2025. 


Marktherstel

In veel opzichten zal 2024 over herstel gaan – van de naschok van de pandemie, en de daaropvolgende inflatiepiek. Voor beleggers gaat het om het zich aanpassen aan het zogenaamde nieuwe normaal van ‘langer hogere’ rentes. Maar door deze aanpassing moet de wereldeconomie hopelijk opveren voor meer succes en een robuustere groei in 2025 en daarna.

Zoals altijd is de onzekerheid alomtegenwoordig, vooral gezien het geopolitieke klimaat en de op handen zijnde verkiezingsstrijd – met name in de VS. Maar er zijn kansen – op alle aandelenmarkten, en vooral op de vastrentende markten; in 2024 denken we echter dat de flexibiliteit van beleggers en het actieve beheer van cruciaal belang zullen zijn.

Hogere rentevoeten bieden grotere inkomstenkansen, vooral op de vastrentende markten, terwijl een eventuele monetaire versoepeling de voorwaarden voor kapitaalgroei zou moeten verbeteren, vooral op de aandelenmarkten. Hoe de inflatie zich in het eerste deel van het jaar gedraagt en de reactie van de centrale banken daarop zal cruciaal zijn voor de volatiliteit en de uiteindelijke kracht van het beleggingsrendement. 

    Risicowaarschuwing

    De waarde van beleggingen en de inkomsten die zij genereren, kunnen zowel dalen als stijgen en het is mogelijk dat beleggers het oorspronkelijk belegde bedrag niet terugkrijgen.

    Terug naar boven