
Twee minuten om bij te blijven: Nieuwe golf van volatiliteit rolt over de markten, inflatie in de VS koelt af
- 17 maart 2025 (3 min. leestijd)
Belangrijk om te weten
Opnieuw veel volatiliteit op de markten vorige week, nadat Donald Trump niet uitsloot dat zijn maatregelen een recessie zouden kunnen veroorzaken. De S&P 500, de Amerikaanse sterindex, daalde met 2,7% en de Nasdaq technologie-index verloor 4% op maandag 10 maart, en ook de Europese en Aziatische aandelen verloren terrein maar ontsnapten wel aan de meeste turbulentie. De hernieuwde handelsoorlog escaleerde verder en de VS dreigde met nieuwe tarieven, waarop geantwoord werd met tegenmaatregelen. Tussen maandag en de slotbel van donderdag is de MSCI World-index met 3,5% gedaald, terwijl de S&P 500-index 3,7% verloor.1
- VWl0Z2VkcnVrdCBpbiBBbWVyaWthYW5zZSBkb2xsYXIuIEJyb246IEZhY3RTZXQsIGdlZ2V2ZW5zIHBlciAxMyBtYWFydCAyMDI1
Wereldnieuws
Amerikaanse inflatie is in februari sterker gedaald dan verwacht, van 3,0% in januari naar 2,8%. Het nieuws werd door de markten goed onthaald, gelet op het potentieel inflatieversterkende effect van de nieuwe handelstarieven van de Amerikaanse regering. De kerninflatie, die de volatielere voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing laat, daalde van 3,3% naar 3,1%, het laagste niveau in bijna vier jaar. Mogelijk zullen deze lagere cijfers de Federal Reserve (Fed) aanzetten om de renteverlagingen te hervatten, hoewel de componenten van de favoriete inflatiebarometer van de Fed net gestegen zijn. Onze voorspelling is dat de Fed zal wachten tot het einde van het jaar en dan de rente zal verlagen tot 3,50% in 2026. Elders in de wereld verlaagde de Canadese centrale bank de basisrente met 25 basispunten tot 2,75%, de zevende opeenvolgende verlaging.
Cijfer van de week: 2,2%
De Japanse economie is op jaarbasis met 2,2% gegroeid in het vierde kwartaal, minder dan de aanvankelijk gerapporteerde 2,8% maar beter dan de groei van 1,4% uit het derde kwartaal. Het cijfer werd naar beneden bijgesteld vanwege de dalende consumptie die tot uiting kwam in de zwakker dan verwachte bestedingen van de gezinnen die vorige week afzonderlijk gepubliceerd werden. Dit is al het derde opeenvolgende kwartaal van expansie, onder impuls van de aantrekkende kapitaalinvesteringen. Wellicht zal de Japanse centrale bank de rente stabiel houden op de monetaire beleidsvergadering van deze week, gezien de tragere groei en aanhoudende onzekerheid over de Amerikaanse invoertarieven.
Woord van de week
'Klimaat-whiplash': snelle afwisselingen tussen extreem droog en extreem nat weer, met intensere droogtes en overstromingen tot gevolg. Een nieuw rapport van WaterAid, een organisatie die zich inzet voor zuiver water, analyseerde 112 steden uit de hele wereld en stelde vast dat 15% met een klimaat-whiplash kampt, waarbij zowel de extreem droge als extreem natte periodes in intensiteit toenemen. In meer dan 20% van de gevallen stelden ze een omkering vast van de extreme weersomstandigheden: gebieden waar het traditioneel veel regent, kampen nu met droogtes, en gebieden met een doorgaans dor klimaat krijgen nu af te rekenen met overstromringen. Uit het rapport bleek ook dat de steden die de zwaarste effecten voelen van de klimaatverandering vaak ook de steden zijn met de maatschappelijk meest kwetsbare bevolking.
Agenda van deze week
Alle ogen zullen de komende week gericht zijn op de centrale banken: woensdag houden de Japanse centrale bank en de Fed hun respectievelijke monetaire beleidsvergadering en donderdag komt de Bank of England bijeen om te besluiten over de rente. Wat de economische indicatoren betreft, wordt dinsdag de nieuwste ZEW-vertrouwensindex vrijgegeven, die de economische vooruitzichten voor de eurozone in de komende zes maanden weerspiegelt. Diezelfde dag komt Canada met de nieuwste inflatiecijfers. Vrijdag volgt Japan dan met zijn inflatiestatistieken.
Risicowaarschuwing
De waarde van beleggingen en de inkomsten die zij genereren, kunnen zowel dalen als stijgen en het is mogelijk dat beleggers het oorspronkelijk belegde bedrag niet terugkrijgen.