Twee minuten om bij te blijven: Groeivertraging in VS in Q3, Japanse centrale bank houdt rente stabiel
Belangrijk om te weten
De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 2,8% op jaarbasis gegroeid - afgaand op een voorlopige raming - minder dan de 3,0% uit het tweede kwartaal, maar min of meer in lijn met de verwachtingen. De groei was voornamelijk te danken aan de toename van de consumptie, export en uitgaven van de federale regering, deels tenietgedaan door onder andere teruglopende residentiële investeringen. Elders in de wereld is de eurozone in het derde kwartaal onverwachts sterk gegroeid met 0,4% op kwartaalbasis, een stijging ten opzichte van 0,2% in de drie maanden daarvoor, wat voor een deel te danken is aan de groei-injectie die de Olympische Spelen gaven aan het Franse bbp. Intussen is de inflatie in de eurozone sterker gestegen dan verwacht, van 1,7% naar het streefcijfer van 2,0% in oktober.
Wereldnieuws:
De Japanse centrale bank hield de kortetermijnrente stabiel op 0,25% op zijn recente beleidsvergadering, waardoor de rente op zijn hoogste niveau sinds 2008 blijft, in lijn met de verwachtingen van de markt. Het besluit kwam er in een onzekere politieke context na de recente verkiezingsuitslag in Japan, waarbij de regerende coalitie haar meerderheid verloor. Toch liet de Japanse centrale bank verstaan dat de risico's omtrent de Amerikaanse economie iets aan het afzwakken zijn en bleef een optimistische toon aanslaan in de begeleidende verklaring. Nieuwe renteverhogingen blijven dus zeker mogelijk indien de economie in lijn met de prognoses blijft presteren. AXA IM voorspelt dat de Japanse centrale bank zal wachten tot begin 2025 om de rente opnieuw met 0,25% te verhogen.
Cijfer van de week: 2.800 USD
De prijs van goud bereikte vorige week woensdag een nieuw hoogtepunt op 2.800 dollar per ounce. Dit betekent dat goud in de loop van dit jaar al met een derde gestegen is. De goudprijs reeg de records aaneen in het derde kwartaal en volgens de World Gold Council overschreed de waarde van de vraag voor het eerst de 100 miljard dollar. De goudkoers profiteerde wellicht van de grote vraag vanwege de aanhoudende geopolitieke spanningen, de verwachte versoepeling van het monetair beleid en de onzekerheid rond de Amerikaanse presidentverkiezingen. Beleggers beschouwen goud immers als een soort van veilige haven in onzekere tijden.
Woord van de week:
Fonds voor het Mondiaal Biodiversiteitskader: opgericht om de implementatie van het mondiaal biodiversiteitskader van Kunming-Montreal te ondersteunen, dat tegen 2030 een einde wil maken aan het natuurverlies. Acht landen hebben op COP16, de VN-biodiversiteitsconferentie van dit jaar, 163 miljoen dollar extra beloofd voor het Fonds voor het Mondiaal Biodiversiteitskader. Dit brengt het totale bedrag dat aan het Fonds is toegezegd op iets minder dan 400 miljoen dollar - minder dan 2% van wat landen beloofd hebben om tegen eind 2025 uit te trekken. Met dit geld kunnen landen kritieke ecosystemen beschermen en herstellen, en hun biodiversiteitsbeleid en -beheer versterken.
Agenda van deze week
Alle ogen zijn deze week gericht op de VS, waar de kiezer dinsdag naar de stembus trekt om een nieuwe president te verkiezen. Het is ook een belangrijke week voor de centrale banken: dinsdag houdt de Australische centrale bank zijn monetaire beleidsvergadering en donderdag komen de Bank of England en de Federal Reserve (Fed) bijeen om te besluiten over de rente. Wat economische indicatoren betreft, worden dinsdag de samengestelde inkoopmanagersindices (PMI) voor China, de VS, het VK en Canada gepubliceerd. Woensdag volgen dan de cijfers voor de eurozone. Vrijdag komt Canada met de nieuwste werkloosheidsstatistieken.
Risicowaarschuwing