Waarschuwing: leden van het publiek worden benaderd door mensen die beweren voor AXA Investment Managers te werken. Voor meer informatie en wat u kunt doen, klikt u hier.

Q&A over groene, sociale en duurzaamheidsobligaties Meer informatie over groene obligaties


Duurzame obligaties (de verzamelnaam voor groene, sociale en duurzaamheidsobligaties) is een groeiende beleggingscategorie die synoniem is geworden voor impactbeleggen in een vastrentende portefeuille. Naarmate de belangstelling voor deze beleggingscategorie toeneemt, groeit ook de behoefte aan inzicht in de nuances erachter.

Hier delen we een paar van de vragen die ons worden gesteld over groene obligaties

Doen groene obligaties meer dan alleen koolstofemissies bestrijden?

Je zou kunnen denken dat groene obligaties alleen een instrument zijn om bedrijven en overheden te helpen hun netto nul CO2-uitstootdoelstellingen te halen. Groene obligaties worden echter gebruikt voor een veel breder scala aan milieu-uitdagingen. Wij zien het wereldwijde universum van groene obligaties verdeeld in vier hoofdthema's: slimme gebouwen, koolstofarm transport, duurzame ecosystemen en slimme energie-infrastructuur.

Geen van deze thema's werkt in silo en al deze thema's kunnen een rol spelen bij het verlagen van koolstofemissies, maar zoals de thema's laten zien, moeten groene obligaties worden gezien als onderdeel van de route naar een duurzame economie die verder gaat dan koolstofemissies. Als we kijken naar de subthema's binnen duurzame ecosystemen, zien we deze afzonderlijke prioriteiten en het verband met onze koolstofvoetafdruk:

  • Water

De kwaliteit en kwantiteit van water is een universeel probleem dat gevolgen heeft voor alle mensen, waar ze ook wonen.  Waterstress - de combinatie van kwaliteit, kwantiteit en toegang - is een aandachtspunt voor de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en één waar bedrijven uit risicosectoren zoals landbouw en textiel meer aan kunnen doen. Hoewel waterstress misschien niet direct gekoppeld is aan een koolstofarme economie, heeft het buitensporige gebruik ervan in sommige sectoren en de ongecontroleerde controverses over vervuiling een impact op het ecosysteem en dus op hoe succesvol koolstof kan worden geneutraliseerd.

  • Afval

Van voedsel tot elektronica, de groeiende wereldbevolking zet druk op natuurlijke hulpbronnen door de toenemende vraag naar aspecten als energie, voedsel en water. E-afval is bijvoorbeeld één van de snelst groeiende afvalstromen in de EU en momenteel wordt minder dan 40% gerecycled. Het aanpakken van de vraag hoe we schaarse hulpbronnen kunnen behouden door afval te verminderen is niet alleen een probleem op zich, maar houdt ook verband met de bredere uitdagingen van een koolstofarme economie.

Hoe hebben groene obligaties een positief effect op de biodiversiteit?

Het verlies aan biodiversiteit wordt aangepakt door middel van groene obligaties. Hoewel het nog steeds een nieuw gesprek is, heeft het Global Biodiversity Framework (GBF) van Kunming-Montreal, dat in december 2022 tijdens COP 15 werd overeengekomen, geholpen om de dringende noodzaak om de natuur te beschermen te benadrukken.  Nu bedrijven zich bewust worden van de negatieve impact die het verlies aan biodiversiteit kan hebben op hun activiteiten, zijn groene obligaties een oplossing om een meer natuurpositieve uitkomst te bereiken. We kunnen bijvoorbeeld denken aan de groene obligaties van Nieuw-Zeeland die bedoeld zijn om de vooruitgang van het land op weg naar koolstofarme ontwikkeling te bevorderen, geconcretiseerd in hun onlangs versterkte Nationally Determined Contributions (NDC's), evenals het behoud van de biodiversiteit: in 2020 publiceerde de regering een biodiversiteitsstrategie die een strategische richting voor 30 jaar aangeeft die wordt ondersteund door vijfjarige uitvoeringsplannen, waarvan de laatste in april 2022 werd uitgebracht. Meer specifiek richt de strategie zich op:

  • Levende en natuurlijke hulpbronnen en landgebruik: duurzame landbouw, bosbouw, landherstel en op de natuur gebaseerde oplossingen. Dit is van bijzonder belang omdat de veehouderij verantwoordelijk is voor ongeveer 50% van de bruto broeikasgasemissies1 .
  • Terrestrische en aquatische biodiversiteit: bescherming van zoetwaterecosystemen, herstel van de natuurlijke omgeving met inbegrip van inheemse flora en bescherming van mariene soorten.

Beleggers zijn zich ook steeds meer bewust van de noodzaak om met bedrijven in gesprek te gaan over biodiversiteit naarmate de potentiële risico's voor hun portefeuilles duidelijker worden. De doelen van het GBF helpen bij dit gesprek door landen en bedrijven richtlijnen te geven over de te volgen koers. Het is waarschijnlijk dat bedrijven meer bekend zullen moeten maken over hun biodiversiteitsvoetafdruk, vooral nu bedrijven de doelstelling van het GBF om boekhouding en rapportage te standaardiseren omarmen.

Het gebrek aan gegevens van goede kwaliteit is echter een struikelblok: ze zijn vaak locatiespecifiek, moeilijk te vergelijken en het duurt even voordat het onderzoek bruikbare gegevens oplevert. Niettemin hebben we, met meer regelgeving, een katalysator gezien voor positieve ontwikkelingen in de gegevensverstrekking.

Hoe navigeer je op volatiele markten met groene obligaties?

Hoewel groene obligaties vaak alleen in een emmer met verantwoord beleggen zitten voor beleggers, kunnen ze beleggers ook een bredere allocatie-optie bieden die verder gaat dan impact. De meeste groene obligaties zijn ofwel staatsobligaties of investment grade bedrijfsobligaties en worden op grote schaal uitgegeven in ontwikkelde markten, evenals in bepaalde landen uit de opkomende markten. Dit kan de portefeuille goed positioneren als alternatief voor, of aanvulling op, een wereldwijde geaggregeerde allocatie.

Net als andere vastrentende beleggingscategorieën kunnen groene obligaties belegd worden in verschillende beleggingsstijlen. In tijden van volatiliteit kan flexibiliteit om de duration te beheren en te switchen tussen kredietkwaliteiten en regio's nuttig zijn om de beste kansen te vinden.  Groene obligaties kunnen beleggers nu deze flexibiliteit in benadering bieden. Hoewel een dynamische benadering die belegt in hoogrentende obligaties en opkomende markten misschien alleen geschikt is voor beleggers met een hogere risicobereidheid, kan de mogelijkheid om over de durationcurve heen te beleggen ook een nuttig instrument zijn voor beleggers die het renterisico willen beperken door middel van kortlopende obligaties. Dit betekent dat beleggers het voordeel van groene obligaties kunnen behouden en tegelijkertijd hun durationprofiel kunnen verlagen zonder noodzakelijkerwijs rendement op te geven vanwege de karakteristieken van het universum en de huidige inversie van de rentecurve. 

Het groeiend aantal uitgiftes van groene obligaties biedt beleggers meer mogelijkheden voor de allocatie aan deze beleggingscategorie, hetzij als alternatief voor of aanvulling op een wereldwijd aggregaat, hetzij als afspiegeling van verschillende stijlen en risicoprofielen binnen hun portefeuilles.

Verwijzingen naar bedrijven en sectoren dienen slechts ter illustratie en moeten niet worden opgevat als een beleggingsaanbeveling.

  • IEJyb246IE1pbmlzdGVyaWUgdm9vciBNaWxpZXUgdmFuIE5pZXV3LVplZWxhbmQsIHBlciAxMSBhcHJpbCAyMDIz

Lees alle artikels

Obligaties

Kan High Yield de plaats innemen van aandelen in een omgeving met lage groei?

Obligaties

Hoe liquide is de markt voor groene obligaties?

Aandelen

AI, next level: Wat zijn de belangrijkste drijfveren voor de technologiesector in 2024?

    Risicowaarschuwing

    De waarde van beleggingen en de inkomsten die zij genereren, kunnen zowel dalen als stijgen en het is mogelijk dat beleggers het oorspronkelijk belegde bedrag niet terugkrijgen.

    Terug naar boven