Twee minuten om bij te blijven: Fed verlaagt de rente meer dan verwacht, inflatie eurozone als sinds 2021 niet meer zo laag
Belangrijk om te weten
De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) heeft de beleidsrente met een indrukwekkende 50 basispunten (bp) verlaagd naar een rentevork van 4,75%-5,0%. Dit is de eerste verlaging in vier jaar tijd en meer dan de verlaging met 25 bp die de markt verwacht had. Uit de driemaandelijkse samenvatting van de economische prognoses van de Fed, die op hetzelfde moment werd gepubliceerd, blijkt dat de beleidsmakers nog 50 bp aan verlagingen verwachten voor dit jaar, en 100 bp in 2025. Na de aankondiging stegen de Amerikaanse beurzen naar een nieuw record, waarbij de Dow Jones voor het eerst de drempel van de 42.000 punten overschreed. Elders in de wereld lieten de Bank of England en de Japanse centrale bank de rente onveranderd.
Wereldnieuws:
De jaarlijkse inflatie in de eurozone werd in augustus bevestigd op 2,2%, het laagste cijfer sinds juli 2021 en een daling ten opzichte van de 2,6% in juli. De inflatie blijft weliswaar boven het streefcijfer van de Europese Centrale Bank (2%) maar is nu veel lager dan de 5,2% van een jaar geleden. De kerninflatie, d.w.z. zonder energie, voeding, alcohol en tabak, daalde van 2,9% naar 2,8%. Intussen bleef de inflatie in Groot-Brittannië stabiel op 2,2% in augustus, hetzelfde cijfer als in juli en in lijn met de verwachtingen. In Japan steeg de algemene inflatie op jaarbasis van 2,8% in juli naar 3,0% in augustus, het hoogste cijfer sinds oktober 2023, terwijl de kerninflatie steeg van 2,7% in juli naar 2,8%.
Cijfer van de week: 18%
De wereldwijde vraag naar energie zal naar verwachting tussen 11% en 18% toenemen tegen 2050, voornamelijk door de groei van de opkomende markten, zo blijkt uit een nieuw rapport van consultancybureau McKinsey. Daaruit blijkt dat de wereldwijde uitstoot waarschijnlijk zal stijgen tot rond 2025 en daarna zal beginnen te dalen, maar boven het streefdoel van netto nul tegen 2050 blijft. Het rapport voorspelt dat fossiele brandstoffen 'een rol zullen blijven spelen, zij het in mindere mate, in het globale energiesysteem in 2050, en aan 40% tot 60% van de wereldwijde vraag naar energie in 2050 zal voldoen, een daling ten opzichte van 78% in 2023'. Het concludeerde daarom dat de transitie veel sneller moet verlopen en er dringend nood is aan actie.
Woord van de week:
Governing AI for Humanity: een nieuw rapport van de Verenigde Naties (VN) stelt een blauwdruk voor om de transformerende kracht van artificiële intelligentie (AI) optimaal te benutten en de risico's van AI aan te pakken. Het stelt voor om een wereldwijd AI-fonds op te zetten, met bijdragen van overheden en de privésector, om ontwikkelingslanden te helpen om hun AI-capaciteiten uit te breiden 'en zo te verhinderen dat een groot deel van de wereld een achterstand oploopt'. De VN benadrukte dat er momenteel geen wereldwijd raamwerk bestaat voor de regulering van AI, en slechts zeven van de 193 lidstaten nemen deel aan recente initiatieven voor de regulering ervan. De VN adviseerde om internationale werkgroepen en ontwikkelingsnetwerken op te zetten om deze ongelijkheid tegen te gaan.
Agenda van deze week
Deze week worden er een hele reeks inkoopmanagersindices vrijgegeven, onder meer die van de VS, het VK en de eurozone op maandag, gevolgd door Japan op dinsdag. Nog op dinsdag komt de Australische centrale bank bijeen om te besluiten over de rente en maakt Duitsland de aandachtig gevolgde Ifo-index voor het ondernemersvertrouwen bekend. Donderdag geeft de Japanse centrale bank de notulen van de monetaire beleidsvergadering van vorige week vrij en maakt de VS de definitieve raming van de economische groei in het tweede kwartaal bekend.
Risicowaarschuwing