Twee minuten om bij te blijven: Fed zal rente wellicht geleidelijk verlagen, inflatie in de eurozone gestegen
Belangrijk om te weten
De beleidsmakers van de Federal Reserve zijn verdeeld over hoe ver ze de rente moeten verlagen, zo blijkt uit de notulen van hun laatste vergadering. Ondanks de geboekte vooruitgang in het terugdringen van de inflatie en de gezonde arbeidsmarkt, noemden ze de vooruitzichten "onzeker" en lieten verstaan dat het beleid "geleidelijk" versoepeld zal worden. Sommige beleidsmakers pleitten ervoor de renteverlagingen te pauzeren indien de inflatie boven het streefcijfer zou blijven, andere waren dan weer van mening dat snellere renteverlagingen aangewezen zijn indien de economische bedrijvigheid begint te sputteren. De Amerikaanse economie is intussen met 2,8% op jaarbasis gegroeid in het derde kwartaal, zo bleek uit een tweede officiële raming, in vergelijking met 3% in Q2. De expansie is voornamelijk te danken aan de hogere consumptie en overheidsuitgaven, naast andere factoren.
Wereldnieuws:
In de eurozone is de jaarlijkse inflatie gestegen van 2,0% in oktober naar 2,3% in november, volgens een officiële voorlopige raming. Dit lag in lijn met de verwachtingen van de markt, maar was wel de eerste keer in drie maanden dat de inflatie boven het streefcijfer van 2% van de Europese Centrale Bank (ECB) uitkwam. De kerninflatie, die volatielere componenten zoals energie, voeding, alcohol en tabak buiten beschouwing laat, bleef onveranderd op 2,7%. Volgens de prognoses van de markt zal de ECB de rente naar verwachting met 25 basispunten verlagen op de volgende bijeenkomst op 12 december.
Cijfer van de week: 25%
De herverkozen Amerikaanse president Donald Trump heeft nieuwe importheffingen aangekondigd tegen Mexico, Canada en China zodra hij op 20 januari wordt ingezworen. Hij plant een nieuwe invoerheffing van 25% op alle producten uit Mexico en Canada, en een extra tarief van 10% voor China "bovenop eventuele andere heffingen". De aankondiging wakkert de vrees voor een nieuwe handelsoorlog aan. Opmerkelijk was dat Zuid-Korea de markten verraste door de rente voor de twee de keer op rij te verlagen. De centrale bank verwees daarbij naar de ongerustheid over het komende handelsbeleid van Trump. Elders in de wereld zei ECB-beleidsmaker François Villeroy de Galhau dat het beleid van Trump een "relatief beperkt" effect zal hebben op de Europese inflatie, maar wel een impact kan hebben op de langetermijnrente.
Woord van de week
Donuteconomie: een referentiekader voor duurzame ontwikkeling dat in 2012 werd gecreëerd door econome Kate Raworth en dat de grenzen van de planeet waarbinnen de aarde moet blijven om te bloeien combineert met sociale grenzen zoals toegang tot voedsel en water, jobs en opleiding - waarbij de twee ringen als het ware een donut vormen. Wat de duurzaamheid in de toekomst betreft, werd er een nieuw akkoord gesloten op de jaarlijkse VN-klimaattop COP29, waarbij 300 miljard dollar per jaar beloofd werd tegen 2035 om de ontwikkelingslanden te ondersteunen. Dit was echter veel minder dan de 1,3 miljard dollar die gevraagd werd om de effecten van de klimaatcrisis op te vangen, waardoor velen teleurgesteld waren met het resultaat van de top.
Agenda van deze week
Maandag worden de definitieve inkoopmanagersindices (PMI) voor de industrie van november aangekondigd in de eurozone, de VS, het VK, Japan en China. Dinsdag volgen dan de indices voor de dienstensector en de samengestelde PMI's. Woensdag komt Australië met de economische groei in het derde kwartaal. Vrijdag publiceert de eurozone ook een derde raming van de groei in Q3, geeft de VS een update van de banencijfers en komt de Indiase centrale bank bijeen om te besluiten over de rente.
Risicowaarschuwing