
Twee minuten om bij te blijven: Inflatie VS stijgt, Chinese groei vertraagt
- 21 juli 2025 (3 min. leestijd)
Belangrijk om te weten
De Amerikaanse inflatie is in juni gestegen op jaarbasis, wat erop wijst dat het tarievenbeleid van Donald Trump de kosten omhoog drijft voor Amerikanen. De consumptieprijzenindex (CPI) is gestegen van 2,4% in mei naar 2,7% in juni door de hogere prijzen voor huisvesting, energie en voeding. De kerninflatie, die voedsel en energie niet meerekent, steeg van 2,8% in mei naar 2,9% in juni. Maar volgens rapporten heeft de Amerikaanse overheid door de hogere invoerheffingen 47 miljard dollar aan extra douane-inkomsten ontvangen in het tweede kwartaal. Elders werd de jaarlijkse inflatie in de eurozone bevestigd op 2,0% in juni, in vergelijking met 1,9% in mei. De gestegen kosten van diensten waren de belangrijkste oorzaak. De kerninflatie bleef onveranderd op 2,3%.
Wereldnieuws
De economische groei in China is in het tweede kwartaal gezakt naar 5,2% op jaarbasis, meer dan de 5,1% die verwacht werd maar minder dan de 5,4% in de eerste drie maanden van het jaar. De groei werd weliswaar een handje geholpen door de sterke stijging van de uitvoer, aangezien bedrijven de nieuwe tarieven probeerden voor te zijn, maar de kleinhandelverkoop ging erop achteruit. Eerder dit jaar verhoogde de VS de tarieven op ingevoerde producten uit China, waardoor Peking stimuleringsmaatregelen trof om de impact op de economie te beperken. Voor het volledige jaar 2025 heeft de tweede economie van de wereld een groeidoelstelling van "ongeveer 5%" vastgelegd.
Cijfer van de week: 9.000
De FTSE 100-aandelenindex heeft vorige week voor de eerste keer de kaap van de 9.000 punten overschreden, nadat de index tijdens de handelssessie van dinsdag een nieuw record bereikte. De sterindex profiteert van het feit dat beleggers momenteel in andere regio's beleggen dan de VS en ook het nieuwe handelsakkoord met de VS zorgt voor optimisme. Overigens hebben ook de Amerikaanse S&P 500- en Nasdaq-indices vorige week een nieuw record verbroken, met dank aan de beter dan verwachte bedrijfsresultaten en de sterke economische indicatoren, zoals de detailhandelsverkopen en het aantal aanvragen van werkloosheidsuitkeringen.
Woord van de week:
Digitale portemonnee of 'e-wallets': een app op een smartphone of ander elektronisch toestel dat de betaalgegevens van gebruikers opslaat, zodat ze aankopen kunnen verrichten zonder gebruik te maken van fysieke kaarten of cash. Digitale wallets waren in 2024 goed voor meer dan een derde van de wereldwijde aankopen in winkels, goed voor ongeveer 15,7 biljoen dollar, zo blijkt uit het Global Payments Report van Worldpay voor 2025. Dit is bijna 10 keer de waarde van 2014 en zal naar verwachting groeien tot meer dan 28 biljoen dollar tegen 2030. Cash daarentegen is gezakt tot 15% van het betalingsvolume in 2024, in vergelijking met 44% tien jaar geleden, aldus Worldpay.
Agenda van deze week
Dinsdag geeft de Australische centrale bank de notulen vrij van de recente beleidsvergadering. Daarop werd besloten om de rente onveranderd te laten op 3,85%. Donderdag komt de Europese Centrale Bank (ECB) bijeen om te besluiten over het monetair beleid. Op de vergadering van juni hebben de beleidsmakers de referentierente met 25 basispunten (bp) verlaagd tot 2%. Nog op donderdag worden verschillende tussentijdse inkoopmanagersindices (PMI) gepubliceerd voor de eurozone, de VS, het VK en Japan. Vrijdag maakt Duitsland de aandachtig gevolgde Ifo-index voor het ondernemersvertrouwen bekend.
Risicowaarschuwing
De waarde van beleggingen en de inkomsten die zij genereren, kunnen zowel dalen als stijgen en het is mogelijk dat beleggers het oorspronkelijk belegde bedrag niet terugkrijgen.