Twee minuten om bij te blijven: Dalende inflatie VS voedt hoop op renteverlaging, Japans bbp overtreft verwachtingen
Belangrijk om te weten
De Amerikaanse inflatie is licht gedaald van 3% in juni naar 2,9% in juli, minder dan de 3% die analisten voorspeld hadden. De kerninflatie, die voedsel en energie niet meerekent, steeg met 3,2%, in vergelijking met 3,3%, in juni. Deze cijfers voeden de hoop dat de Federal Reserve (Fed) de rente op de vergadering van september zal verlagen, en gaven ook de Amerikaanse beurzen een boost. In Groot-Brittannië is de inflatie voor het eerst gestegen sinds december vorig jaar, van 2% in juni naar 2,2% in juli, aangezien de energiefactuur van de gezinnen minder sterk gedaald is dan een jaar geleden, ook al was de stijging minder groot dan verwacht.
Wereldnieuws
De Japanse economie is in het tweede kwartaal met 3,1% (op jaarbasis) gegroeid, beter dan de 2,3% die analisten verwacht hadden en een flinke verbetering ten opzichte van de krimp van 2,3% uit het eerste kwartaal. De expansie is te danken aan de groei van de private consumptie en schept verwachtingen voor een nieuwe renteverhoging door de Japanse centrale bank, nadat die de rente in juli optrok tot "rond 0,25%". Los daarvan kondigde premier Fumio Kishida aan dat hij in september opstapt als partijleider. Elders in de wereld is het bbp van de eurozone met 0,3% gegroeid in het tweede kwartaal, afgaand op een officiële tweede raming - hetzelfde cijfer als in het eerste kwartaal. Het Britse bbp is met 0,6% gegroeid in het tweede kwartaal, na een expansie met 0,7% in Q1.
Cijfer van de week: 0,9%
Het reële gezinsinkomen per capita is in het eerste kwartaal met 0,9% toegenomen in de lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). In het kwartaal voordien was dit slechts 0,3% groei, zo verklaarde de OESO. De gegevens meten het beschikbare gezinsinkomen per persoon, gecorrigeerd voor inflatie, en is een belangrijke indicator van de economische welvaart van een land. Polen boekte de grootste stijging (10,2%), deels door de hogere lonen en sociale uitkeringen, terwijl Griekenland het sterkst gekrompen is, met 1,9%. In de G7-landen tekende Italië de grootse groei op: 3,4%.
Woord van de week
Digitale productpaspoorten: een nieuwe duurzaamheidsmaatregel in de Europese Unie (EU) om de transparantie over de ecologische impact van producten te verhogen. Digitale productpaspoorten (DPP's) zullen informatie verstrekken over de oorsprong, samenstelling en productie van goederen evenals de herstel- of afvalverwerkingsmethoden, om de consument zo aan te moedigen om duurzamer te shoppen en een beter onderbouwde aankoopbeslissing te nemen. Batterijen die in de industrie en elektrische wagens worden gebruikt, zullen als eerste DPP's moeten hebben in de EU vanaf 2027. Daarna volgen normaal kledij en textiel tegen 2030. Vorige week kondigde een grote Britse retailer aan dat het DPP's zou creëren voor zijn kledingassortiment.
Agenda van deze week
Dinsdag publiceren de eurozone en Canada hun nieuwste inflatiecijfers. Woensdag worden de notulen van de laatste monetaire beleidsvergadering van de Fed vrijgegeven. Donderdag worden voorlopige inkoopmanagersindices (PMI) gepubliceerd in Japan, de eurozone, het VK en de VS, en vrijdag komt Japan met zijn inflatiecijfers voor juli. De Fed houdt van dinsdag tot zaterdag zijn jaarlijks economisch symposium in Jackson Hole, een forum met centrale bankiers en beleidsmakers uit heel de wereld.
Risicowaarschuwing