Twee minuten om bij te blijven: Fed en ECB verhogen rente, IMF verhoogt groeiprognose Azië-Pacific
Belangrijk om weten
De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) zet de strijd tegen de inflatie voort en verhoogde de rente met 25 basispunten (bp) tot een rentevork van 5%-5,25%, het hoogste niveau in 16 jaar. Na de rente met meer dan 500 bp te hebben verhoogd sinds maart 2022, heeft de Fed hiermee alle verstrakkingscyclussen sinds 1980 overtroffen. De centrale bank toonde zich van zijn mildere kant in verband met eventuele renteverhogingen in de toekomst en sloeg een neutralere toon aan, maar houdt niettemin de deur open voor nieuwe verhogingen, afhankelijk van hoe de gegevens in de komende maanden evolueren. Fed-voorzitter Jerome Powell blijft van mening dat de VS per saldo een recessie zal kunnen vermijden maar zei ook dat de inflatie waarschijnlijk niet snel zou dalen ten opzichte van dit historisch hoog niveau, waardoor de hoop op een renteverlaging op korte termijn meteen de kop ingedrukt werd.
Wereldnieuws
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zijn belangrijkste rentevoet met 25 bp verhoogd tot 3,25%, minder dan bij vorige renteverhogingen, maar zei dat er nog “meer op komst is” aangezien de inflatie hardnekkig hoog blijft. ECB-voorzitter Christine Lagarde herhaalde dat de bank een datagedreven aanpak blijft volgen, maar de beslissing werd vooral ingegeven door het feit dat “de inflatievooruitzichten nog altijd te lang te hoog blijven”. De algemene inflatie is immers licht gestegen naar 7,0% in april, in vergelijking met 6,9% in maart, onder impuls van de stijgende prijzen voor energie en diensten. De kerninflatie daarentegen, d.w.z. exclusief energie, voeding, alcohol en tabak, is in april gedaald naar 5,6%, in vergelijking met 5,7% de maand voordien.
Cijfer van de week: 4,6%
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn groeiprognose voor 2023 voor de regio Azië-Stille Oceaan verhoogd tot 4,6%, na een groei van 3,8% in 2022. Dit is meer dan de 4,3% die het voorspelde in oktober 2022 en heeft te maken met het nieuwe momentum door de heropening in China. Het IMF voorspelde dat de economieën in deze regio dit jaar goed zullen zijn voor 70% van de wereldwijde groei, maar waarschuwde voor de risico’s van een hardnekkige inflatie, een zwakkere wereldwijde vraag en een grotere volatiliteit op de markten. Intussen is de Chinese inkoopmanagersindex (PMI) van Caixin onverwachts gekrompen in april van 50 in maart naar 49,5 in april, een gevolg van het minder aantal bestellingen en de zwakke binnenlandse vraag. De PMI-index voor de dienstensector bleef wijzen op groei, maar is niettemin gedaald van 57,8 naar 56,4 in april.
Woord van de week:
Klimaatdialoog van Petersberg: een jaarlijkse conferentie waarop vertegenwoordigers uit 40 landen beraadslagen over hun opinies en ambities als voorbereiding op de volgende VN-klimaatconferentie. De eerste klimaatdialoog van Petersberg vond plaats in 2010 om de communicatie tussen leiders te stroomlijnen na de moeilijke onderhandelingen op de COP15 van 2009. De naam verwijst naar een berg in Bonn, Duitsland, waar het eerste forum gehouden werd. Op de 14de bijeenkomst van vorige week riep voorgedragen COP28-voorzitter Sultan Al Jaber op tot een verdriedubbeling van de hernieuwbare energiecapaciteit tegen 2030 en zei dat er voor het eerst een dag gewijd zou worden aan het thema gezondheid op de conferentie van dit jaar in de Verenigde Arabische Emiraten.
Agenda van deze week
Maandag maakt de Japanse centrale bank de notulen bekend van haar laatste monetaire beleidsvergadering en dinsdag komt China met de gegevens van de handelsbalans. Woensdag worden de Amerikaanse inflatiecijfers bekendgemaakt en donderdag komt China met zijn inflatiestatistieken. Donderdag komt ook de Bank of England bijeen voor zijn rentebesluit en publiceert de Japanse centrale bank haar nieuwe Summary of Opinions. Vrijdag wordt een voorlopige raming van de Britse economische groei in het eerste kwartaal vrijgegeven. Zondag worden er verkiezingen gehouden in Turkije.
Risicowaarschuwing