Waarschuwing: leden van het publiek worden benaderd door mensen die beweren voor AXA Investment Managers te werken. Voor meer informatie en wat u kunt doen, klikt u hier.

Investment Institute
Wekelijkse marktupdate

Twee minuten om bij te blijven: Fed en ECB handhaven rentes; COP28-akkoord bereikt


Belangrijk om te weten

De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) handhaafde de rente op het hoogste niveau in 22 jaar, tussen 5,25% en 5,50%, bij unaniem besluit tijdens de vergadering in december, in lijn met de marktverwachtingen. De Fed erkende de zwakkere achtergrond door te stellen dat “de groei van de economische activiteit is vertraagd in tegenstelling tot het sterke tempo in het derde kwartaal”. Uit Fed-prognoses bleek echter dat de meerderheid van het Federal Open Market Committee, dat de rente bepaalt, drie renteverlagingen verwacht in 2024, en Fed-voorzitter Jerome Powell zei bovendien dat de rente “waarschijnlijk op of nabij” zijn hoogtepunt was - een boodschap die de Amerikaanse markten verwelkomden, wat te merken was aan de Dow Jones index die op recordhoogte sloot.


Wereldnieuws

De Europese Centrale Bank (ECB) hield ook voet bij stuk en liet haar basisrentetarief ongewijzigd op 4,0%. De beleidsmakers erkenden dat de inflatie in november weliswaar afnam tot 2,4%, maar dat deze op korte termijn weer kan oplopen, alvorens terug te keren naar de doelstelling van 2%. Zoals verwacht verlaagde ze haar inflatieverwachtingen en verwacht ze dat de inflatie in 2023 gemiddeld 5,4% zal bedragen, om daarna te dalen naar 2,7% in 2024 en 2,1% in 2025. Elders handhaafde de Bank of England haar rentetarieven op het hoogste niveau in 15 jaar, 5,25%, en gaf ze aan dat ze voor een langere periode op dit niveau zullen blijven, ondanks een afname van de inflatie tot 4,6% in oktober.

Cijfer van de week: 50%

De nieuwe regering van Argentinië heeft zijn munteenheid, de peso, met meer dan 50% gedevalueerd in een poging om de economische crisis aan te pakken. Het Zuid-Amerikaanse land worstelt onder andere met een enorme staatsschuld en een torenhoge inflatie - jaarlijks zo'n 150%. Er werden ook diepgaande bezuinigingen aangekondigd, waaronder een verlaging van de brandstofsubsidies en een bevriezing van een aantal grote overheidscontracten. De maatregel werd toegejuicht door het Internationaal Monetair Fonds - waaraan Argentinië US$ 44 miljard schuldig is - omdat haar directrice Kristalina Georgieva zei dat het “een belangrijke stap was in de richting van een herstel van de stabiliteit en de wederopbouw van het economisch potentieel van het land”.


Woord van de week: “Transitie weg van”

Na langdurige onderhandelingen op de COP28-klimaattop keurden bijna 200 landen een plan goed dat expliciet oproept tot een “transitie weg van fossiele brandstoffen”, voor de allereerste keer in de bijna 30-jarige geschiedenis van het evenement. De tekst riep landen op om “op een rechtvaardige, geordende en billijke manier over te stappen en de actie in dit kritieke decennium te versnellen, zodat we tegen 2050 een nettonulniveau bereiken, in lijn met de wetenschap”. Opvallend genoeg werd er echter niet gezegd dat fossiele brandstoffen “geleidelijk moeten worden afgeschaft”, waar velen om vroegen. De nieuwste overeenkomst volgt op een eerste ontwerp dat alom werd bekritiseerd en omschreven als “volstrekt ontoereikend”.

Agenda van deze week

Maandag geeft Duitsland de Ifo-index voor het ondernemersvertrouwen voor december vrij, een aandachtig gevolgde indicator van de economische gezondheid van het land. Op dinsdag komt de Bank of Japan bijeen om de rentetarieven vast te stellen en maakt de eurozone haar definitieve inflatiecijfers voor november bekend. Het VK volgt met zijn eigen inflatiecijfers op woensdag, terwijl de VS op donderdag een definitieve schatting publiceert voor de bbp-groei in het derde kwartaal (Q3). Op vrijdag geeft Japan een update over de inflatie en publiceert het VK de definitieve cijfers over de bbp-groei in het derde kwartaal. 

    Risicowaarschuwing

    De waarde van beleggingen en de inkomsten die zij genereren, kunnen zowel dalen als stijgen en het is mogelijk dat beleggers het oorspronkelijk belegde bedrag niet terugkrijgen.

    Terug naar boven