Twee minuten om bij te blijven: Amerikaanse beurzen bereiken nieuw record, ECB heeft er vertrouwen in dat de inflatie onder controle is
Belangrijk om te weten
Uitstekende bedrijfswinsten deden de Amerikaanse aandelen vorige week naar een nieuw hoogtepunt stijgen. Zo sloten de S&P 500 en de technologie-index Nasdaq op een nieuw record af, alvorens later in de week gas terug te nemen door de ongerustheid over de inflatie. Verschillende retailers boekten betere resultaten dan verwacht in het eerste kwartaal, wat erop wijst dat de consumptie op peil blijft. Sinds het begin van het jaar zijn de S&P 500- en Nasdaq-indices respectievelijk met 11,1% en 11,8% gestegen, terwijl de wereldwijde aandelen 9,5% hoger noteren[1]. Intussen steeg de koperprijs naar een record van meer dan 11.000 dollar per ton, omdat de vraag naar verwachting het aanbod zal overtreffen, maar zakte daarna fors terug in de tweede helft van de week. Koper wordt onder meer gebruikt voor artificiële intelligentie, elektrische wagens en hernieuwbare energie.
[1] In Amerikaanse dollar. Prestaties van wereldwijde aandelen worden gemeten aan de hand van de MSCI World NR Index. Bron: FactSet, gegevens per 23 mei 2024.
Wereldnieuws
De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, zei in een interview dat ze er “echt vertrouwen in heeft” dat de inflatie in de eurozone onder controle is. De jaarlijkse inflatie van het blok bedroeg 2,4% in april en bleef stabiel ten opzichte van maart, veel lager dan de 7,0% van een jaar geleden – het nieuwste cijfer wordt deze week aangekondigd. De verwachting op de markt is dat de ECB de rente in juni zal verlagen. De beleidsmakers van de Federal Reserve daarentegen uitten hun bezorgdheid over de inflatie en zeiden dat het “langer zal duren dan aanvankelijk gedacht” vooraleer hun vertrouwen groot genoeg zal zijn om de rente te verlagen, zo bleek uit notulen van de monetaire beleidsvergadering van de centrale bank.
Cijfer van de week: 04/07
De Britse premier Rishi Sunak verraste de markten door verkiezingen aan te kondigen op 4 juli - niet in oktober/november zoals verwacht werd. Daarnaast daalde de Britse inflatie op jaarbasis minder dan verwacht in april, van 3,2% in maart naar 2,3% – het laagste peil in bijna drie jaar. De markten hadden echter verwacht dat de inflatie zou dalen tot 2,1% en dat tempert de hoop op een renteverlaging door de Bank of England in het begin van de zomer. Wij verwachten de eerste renteverlaging nu in augustus. Ondertussen daalde de inflatie in Japan op jaarbasis van 2,7% in maart naar 2,5% in april, terwijl de kerninflatie voor de tweede maand op rij daalde van 2,6% naar 2,2%. Deze cijfers versterkten de verwachting dat de Japanse centrale bank zal wachten om de rente verder te verhogen.
Woord van de week
GRANOLAS: afkorting voor een groep grote Europese zwaargewichten met een aanzienlijke internationale blootstelling, die naar verwachting een sterke winstgroei zullen realiseren in sectoren met hoge toetredingsdrempels. De ‘granolas’ bestaan uit farmabedrijven GSK en Roche, halfgeleiderleverancier ASML, voedings- en drankengroep Nestlé, Novartis en Novo Nordisk – beide ook farmaceutische bedrijven – cosmeticabedrijf L’Oréal, luxebedrijf LVMH, farmabedrijven AstraZeneca en Sanofi en softwarebedrijf SAP. De groep wordt beschouwd als het Europese equivalent van de zogenaamde ‘Magnificent 7’-aandelen in de VS en heeft de Europese Stoxx 600-index dit jaar naar een nieuw record doen stijgen.
Agenda van deze week
Maandag maakt Duitsland de aandachtig gevolgde Ifo-index voor het ondernemersvertrouwen bekend en woensdag geeft het land de inflatiestatistieken van mei vrij. Dinsdag worden er een aantal indicatoren van de eurozone aangekondigd, zoals de vertrouwensindexen voor de economie, de industrie en de dienstensector, en publiceert de VS zijn tweede raming van de economische groei in het eerste kwartaal. Vrijdag publiceert China de inkoopmanagersindices voor mei, terwijl Frankrijk en Canada hun economische groei in het eerste kwartaal aankondigen en de eurozone met de inflatiecijfers voor het blok komt.
Risicowaarschuwing