Waarschuwing: leden van het publiek worden benaderd door mensen die beweren voor AXA Investment Managers te werken. Voor meer informatie en wat u kunt doen, klikt u hier.

Investment Institute
Jaarlijkse vooruitzichten

Vooruitzichten 2025: hoofdthema's en impact op beleggingen

Hoofdpunten
We verwachten dat de wereldwijde groei in 2025 stabiel blijft op 3,2% en daarna in 2026 zal afzwakken
Ondanks de vele onzekerheden blijven we van mening dat de macro-economische vooruitzichten gunstig blijven voor zowel aandelen als obligaties
Wij kiezen voor Amerikaanse technologie- en automatiseringsaandelen terwijl ook kortlopende (investment grade en hoogrentende) obligaties een aantrekkelijk inkomstenpotentieel bieden

Twee grote vraagtekens staan centraal in de wereldwijde economische en beleggingsvooruitzichten: in hoeverre zal de herverkozen Amerikaanse president Donald Trump zijn beloftes in beleid omzetten en in hoeverre zal het China lukken om de economie nieuw leven in te blazen.

Onze visie is dat Trump niet alles wat hij beloofd heeft op vlak van hogere importheffingen, deportaties van migranten en belastingverhogingen in beleid zal omzetten. Maar we verwachten wel dat hij genoeg zal doen op deze fronten om een wezenlijke impact te hebben op de Amerikaanse groei, wanneer de effecten van dit beleid vanaf 2026 voelbaar worden.

Voor China gaat onze prognose uit van aanhoudende steunmaatregelen die volstaan om de komende twee jaar een beheerste groeivertraging te bewerkstelligen. Maar deze aannames over de twee grootste economieën van de wereld zullen de dynamiek in de rest van de wereld bepalen. In het algemeen verwachten we dat de wereldwijde groei in 2025 stabiel zal blijven op 3,2% maar daarna zal vertragen tot 2,9% in 2026. 


Gevolgen voor onze kernbeleggingen

De radicale beleidsagenda van Trump creëert onzekerheid op de markten over het toekomstig beleggingsrendement.

Toch blijven we van mening dat de macro-economische vooruitzichten gunstig blijven voor zowel aandelen als obligaties. Uiteindelijk zouden de groei, stabiele inflatie en lagere rente gunstig moeten uitpakken voor de markten.

Maar beleggingsbeslissingen moeten oog hebben voor het weerstandsvermogen van de cashflows en de waarderingen, gezien het beleidsrisico en andere risico's.

Op dit moment verwachten we geen recessie in 2025, wat bevorderlijk zou moeten zijn voor een positief beursrendement, terwijl de obligatiemarkten aantrekkelijke kansen zullen bieden om inkomsten te genereren


Basisscenario: Amerikaanse beleidsagenda zal positief uitpakken voor aandelen

Onze visie: De onderliggende macro-economische context en de potentiële beleidsmix in de VS zien er gunstig uit voor aandelen. Trumps agenda kan een positieve drijfveer zijn voor de groei. Ook lagere vennootschapsbelastingen en deregulering zijn positief voor de beurzen. 

Het winstmomentum zal een bepalende factor zijn en we verwachten dat Amerikaanse aandelen het voortouw zullen blijven nemen, waarbij het winstpotentieel vooral van thema's zoals automatisering zal komen. Ook het feit dat er nog altijd fors geïnvesteerd wordt in technologie en artificiële intelligentie (AI) zal een grote bijdrage leveren. Buiten de VS zijn de vooruitzichten eerder gemengd. Aandelen uit de opkomende markten zouden last ondervinden van een handelsoorlog en sterkere dollar, en hoewel de vooruitzichten voor de groei en de bedrijfswinsten in Europa gematigder zijn dan in de VS, zien de waarderingen er aantrekkelijker uit. 

Idee voor implementatie

  • Aandelen met blootstelling aan de Amerikaanse technologiesector zoals bedrijven uit de Nasdaq 100
  • Robotica en op automatisering gerichte strategieën

Argumentatie: We verwachten dat de technologiesector de Amerikaanse winstgroei verder zal aandrijven, terwijl er geen signalen zijn dat de vraag naar AI-gerelateerde technologie afneemt. In 2024 was bijna de helft van de groei van de winst per aandeel van de totale markt afkomstig van de Amerikaanse IT- en communicatiesector.


Basisscenario: lagere rente goed voor obligaties

Onze visie: de waarschijnlijke richting die de rente uitgaat, maakt dat de obligatiemarkten degelijke rendementen zullen opleveren, waarbij bedrijfsobligaties potentieel aantrekkelijke kansen bieden om inkomsten te genereren.

De huidige renteniveaus op de ontwikkelde obligatiemarkten leggen de basis voor een degelijk inkomstenrendement, dat normaal hoger dan de inflatie zal blijven. Bij de bedrijfsobligaties maken het extra rendement en de nog altijd gezonde bedrijfsbalansen dat zowel obligaties van beleggingskwaliteit (IG) als hoogrentende (HY) obligaties aantrekkelijk zijn. De waarderingen zijn een minpunt en uiteraard wordt het sentiment van beleggers ten aanzien van bedrijfsobligaties gekleurd door de onzekere beleidskoers en de geopolitieke risico's, maar op basis van het risicogecorrigeerd rendement zien bedrijfsobligaties er aantrekkelijk uit.

Idee voor implementatie

  • totaalrendementstrategieën met bedrijfsobligaties in euro

Argumentatie: Europese obligatiebeleggers zullen hun totaalrendement mogelijk zien stijgen door de daling van de obligatierente. Bovendien blijft het relatieve plaatje in de kaart spelen van een sterke dollar. Voor beleggers in een andere munt dan de dollar, op valuta-afgedekte basis, zien Europese obligaties er aantrekkelijker uit, vooral met de kansen die we blijven zien op de markt voor bedrijfsobligaties.


Basisscenario: risico's nemen toe, maar kortlopende obligatiestrategieën blijven aantrekkelijk

Onze visie: er zijn tal van risico's waarmee we rekening moeten houden: de onzekere beleidskoers en de geopolitieke risico's, naast de toestand van de staatsschuld in vele landen. Voorzichtige beleggers kunnen kortlopende strategieën met bedrijfsobligaties overwegen, die een potentieel aantrekkelijk risicogecorrigeerd verwacht rendement opleveren.

Het extra rendement en de nog altijd gezonde bedrijfsbalansen maken dat zowel obligaties van beleggingskwaliteit (IG) als hoogrentende (HY) obligaties aantrekkelijk zijn. Dit is vooral het geval voor kortlopende obligatiestrategieën. We blijven Amerikaanse hoogrentende obligaties, een beleggingscategorie met een korte duration (rentegevoeligheid), beschouwen als een segment dat een behoorlijk rendement kan opleveren.

Ideeën voor de implementatie

  • Kortlopende bedrijfsobligaties in de VS en Europa (van beleggingskwaliteit en hoogrentend)

Argumentatie: Het rendement op cash zal verder afzwakken naarmate de rente verder verlaagd wordt. Maar inkomsten zouden prioriteit nummer één moeten blijven op de obligatiemarkten en rendement genereren met kortlopende beleggingen in bedrijfs- en hoogrentende obligaties blijft een goede strategie.


Netto-nulambities blijven nastreven

Investeren in de groene transitie blijft overal ter wereld een belangrijk thema - zelfs in de VS, ook al verkiest de regering-Trump wellicht de productie van olie en gas boven subsidies voor hernieuwbare energie. 

De Inflation Reduction Act (IRA) van Joe Biden leverde 493 mld. dollar aan investeringen in groene technologie op in de twee jaar na de invoering van de IRA, dus zelfs als bedrijven een deel van deze investeringen terugschroeven als reactie op het nieuwe politieke klimaat, is de eerste steen van vele groene investeringen al gelegd.1  De forse toename van het elektriciteitsverbruik die voorspeld wordt - onder impuls van de technologiesector en de vraag naar elektriciteit in China – zal een verdere integratie van zonne- en windenergie in het elektriciteitsnet ondersteunen. Bijgevolg zullen beleggingsstrategieën die focussen op duurzaamheid blijven profiteren van een uitgebreide en groeiende waaier aan mogelijkheden.

  • PGEgaHJlZj0iaHR0cHM6Ly90aW1lLmNvbS83MTc0MTY2L3doYXQtdHJ1bXAtcHJlc2lkZW5jeS1tZWFucy1mb3ItY2xpbWF0ZS1hY3Rpb24vIj5XaGF0IGEgU2Vjb25kIFRydW1wIFByZXNpZGVuY3kgTWVhbnMgZm9yIENsaW1hdGUgQWN0aW9uIHwgVElNRTwvYT4=

Drie belangrijke netto-nulbeleggingskansen   

Door Jane Wadia, Head of Sustainability, Core Products & Clients

Beleggers die de netto nuldoelstellingen mee willen helpen realiseren, kunnen in het algemeen twee manieren overwegen om dit te doen, zowel via aandelen als obligaties.

Eén daarvan is de decarbonisatie, die zich richt op het zoeken naar mogelijkheden in verband met de overgang naar een koolstofarme economie en het verminderen van de blootstelling aan koolstofemissies. In essentie betekent dit beleggen in bedrijven die zich ertoe verbinden om robuuste transitieplannen af te leveren. De tweede manier is er actief naar streven om kapitaal te laten vloeien naar klimaat- en biodiversiteitsoplossingen die bijdragen tot een positieve impact op het milieu. Hieronder bekijken we welke specifieke kansen bij beleggers in de smaak vallen in de aanloop naar 2025.

Strategieën voor koolstoftransitie

Strategieën voor koolstoftransitie worden steeds populairder om een decarbonisatietraject te ondersteunen en een verschuiving in beleggersportefeuilles te stimuleren. Zij stellen beleggers in staat om binnen een beleggingsportefeuille over te stappen van engagement en het stellen van ambitieuze doelen naar concrete actie om de overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen. Dit is een trend die we zien bij zowel vastrentende als aandelenfondsen. Daarnaast zien we een groeiende vraag naar op het klimaatakkoord van Parijs afgestemde ETF's, die bouwstenen bieden voor decarbonisatiegerichte beleggers die op een eenvoudige en efficiënte manier toegang willen krijgen tot belangrijke markten.

Groene obligaties

Groene obligaties bestaan al vele jaren en er worden er almaar meer van uitgegeven. Beleggers krijgen stilaan meer belangstelling voor de diversiteit aan sectoren die vandaag groene obligaties uitgeven in vergelijking met enkele jaren geleden. Wat echt interessant is, is dat we steeds meer klanten zien beleggen in groene obligaties als onderdeel van hun wereldwijde allocatie, in plaats van alleen voor op duurzaamheid gerichte portefeuilles. Deze trend werd mogelijk gemaakt door de expansie van de markt voor groene obligaties en we verwachten dat deze trend zich de komende jaren zal voortzetten.

Biodiversiteit

Biodiversiteit is een opkomende maar snelgroeiende beleggingsmogelijkheid. Hoewel biodiversiteit misschien complexer is dan klimaatverandering, is het goede nieuws dat er manieren zijn om dit te integreren in beursgenoteerde en particuliere beleggingen. We zien met name dat er meer vraag is naar concrete beleggingsoplossingen, zoals de specifieke biodiversiteitsaandelenstrategieën, die beleggen in de leiders van de biodiversiteitstransitie.

    Risicowaarschuwing

    De waarde van beleggingen en de inkomsten die zij genereren, kunnen zowel dalen als stijgen en het is mogelijk dat beleggers het oorspronkelijk belegde bedrag niet terugkrijgen.

    Terug naar boven