Twee minuten om bij te blijven: Amerikaanse inflatie bereikt nieuw record; economische groei in China vertraagt
Belangrijk om weten
De inflatie in de VS heeft in juni zijn hoogste niveau in veertig jaar bereikt: 9,1%. Dit is een stijging ten opzichte van 8,6% in mei en is het gevolg van de hogere voedsel-, brandstof- en huizenprijzen. In haar recentste rapport met de economische vooruitzichten zei de Europese Commissie dat de inflatie in de eurozone naar verwachting zal stijgen tot 7,6% dit jaar, en vervolgens zal afzwakken tot 4% in 2023. Ook dit is een stijging ten opzichte van de respectievelijke prognoses van 6,1% en 2,7% in mei. Voorts verlaagde de Commissie de groeivooruitzichten voor het blok tot 2,6% voor dit jaar en 1,4% voor volgend jaar. Voordien bedroegen die respectievelijk 2,7% en 2,3%. Elders in de wereld verraste de Canadese centrale bank de markten door de rente met een volledig procentpunt te verhogen, tot 2,5%, in een poging om de inflatie te bestrijden, die afstevent op het hoogste niveau in veertig jaar.
Wereldnieuws
De economische groei in China minderde in het tweede kwartaal fors vaart, tot een onverwachts zwakke 0,4% op jaarbasis. De coronalockdowns eisen dus hun tol. Dit is het laagste groeicijfer op kwartaalbasis in China sinds de start van de pandemie. In het eerste kwartaal bedroeg de groei nog 4,8%. Toch zijn de detailhandelsverkopen gestegen met 3,1% in juni en de industriële productie met 3,9% nadat de twee maanden durende lockdown in Shanghai werd opgeheven. Intussen is de Britse economie onverwachts sterk gegroeid met 0,5% in mei, nadat ze in april was gekrompen.
Cijfer van de week: 0,9952 dollar
De waarde van de euro is voor de eerste keer in twintig jaar onder die van de Amerikaanse dollar gezakt, tot op 0,9952 op donderdag. Dit is het laagste niveau ten opzichte van de dollar sinds eind 2002. De vrees voor een verslechtering van de energiecrisis in Europa vanwege de oorlog in Oekraïne en het vooruitzicht van een recessie wogen op de eenheidsmunt. Tegelijkertijd steeg de dollar in waarde onder impuls van de Amerikaanse inflatiecijfers en de agressieve renteverhoging door de Federal Reserve die verwacht wordt wanneer ze later deze maand bijeenkomt.
Woord van de week: Principles for Responsible Investing (Principes voor Verantwoord Beleggen) van de VN
Een internationale organisatie die maatschappelijk verantwoord beleggen promoot door vermogensbeheerders aan te moedigen om ESG-criteria (criteria op vlak van milieu, maatschappij en goed bestuur) te betrekken in hun analyses en besluitvorming. Deze groepering, die in 2006 opgericht werd en de steun geniet van de Verenigde Naties, telt ongeveer 4.000 ondertekenaars. Vorige week publiceerde de organisatie een paper over de mensenrechten: How investors can advance decent work. De organisatie stelt dat beleggers een houding ten aanzien van waardig werk moeten aannemen waarbij de mens centraal staat. “Dit houdt in dat we arbeid niet langer louter als een economische transactie zien en werknemers als menselijk kapitaal beschouwen vanuit het oogpunt van economische efficiëntie, maar onze focus verschuiven naar economische waardigheid en menselijke ontwikkeling”, aldus de organisatie.
Agenda van deze week
Dinsdag maakt de eurozone het definitieve inflatiecijfer voor juni bekend en komt het VK met zijn werkloosheidscijfers. Woensdag kondigen het VK en Canada hun inflatiecijfers aan, wanneer ook de eerste raming van het consumentenvertrouwen in de eurozone gepubliceerd wordt. Donderdag komen zowel de Japanse als de Europese Centrale Bank bijeen voor hun rentebesluit. Vrijdag worden de inkoopmanagersindexen voor Japan, de eurozone, het VK en de VS aangekondigd.
Risicowaarschuwing